top of page

אנו החיים: איין ראנד עשתה את זה שוב, לפני תשעים שנה

אזהרה: הביקורת מכילה ספויילרים // ספרה הראשון של איין ראנד דיסטופי ומדכא, אבל מזקק את רוח תקופת יציאתו בצורה יוצאת מצוינת. // ביקורת על הספר "אנו החיים"

אנו החיים- ביקורת
צילום: יח"צ
שם הספר: אנו החיים
שם הסופרת: איין ראנד שם ההוצאה: אנכי
מספר עמודים: 379 מחיר: 97 ש"ח

איין ראנד היא אחת הדמויות המשפיעות ביותר של המאה העשרים. היא הייתה סופרת ופילוסופית באותה נשימה, ודרך רומנים ארוכים העבירה את החשיבה שלה בנוגע למדינה, לחברה ולכלכלה. בעשור האחרון, ארבעה (לא כולל ''אנו החיים'') ספרים מספריה של ראנד תורגמו לעברית - ''כמעיין המתגבר'', ''מרד הנפילים'' (שניהם בהוצאת כנרת זמורה-ביתן), ''קפיטליזם: האידיאל'' (בהוצאת סלע מאיר), והרומן הדיסטופי הקצר ''המנון'' (בהוצאת אנכי).


על ההתעוררות הרעיונות של תלמידי איין ראנד אין זה המקום לדון בו, אך אין ספק שזאת תופעה מרתקת שבתוך עשור חמישה ספרים של ראנד תורגמו לעברית מחדש ויצאו בהוצאות לאור הנחשבות והגדולות בישראל.


במרץ האחרון, הספר הראשון שכתבה איין ראנד - ''אנו החיים'' - יצא לאור בעברית בתרגום חדש ובהוצאה מחודשת. ראנד, שהיגרה מברית המועצות הסובייטית לארצות הברית (ואף שינתה את שמה הרוסי מאליסה רוזנבאום לאיין ראנד) כותבת ברומן הזה - יצירת הביכורים שלה - על שלושה צעירים שחיים בברית המועצות של שנות העשרים במאה הקודמת.


אני לא מומחה לספרי פרוזה, ואפילו ההפך מכך, ואני די בטוח שזאת לא משימה קלה לבקר ספר שנכתב לפני קרוב למאה שנה. לכן אנסה להתייחס להשוואה שלו לשאר הספרים של איין ראנד שיצאו בעברית עד כה.

''אנו החיים'' הוא הספר הקודר ביותר של ראנד עד כה. אפילו ''המנון'' הדיסטופי לא מתקרב לרמה שלו, ובניגוד להמנון - שבו הגיבורים חיים באושר ועושר עד עצם היום הזה - ''אנו החיים'' נגמר בצורה קודרת - אזהרת ספוילר - שבה מכל שלושת הגיבורים הראשיים, רק אחד נותר בחיים, אחרי ההתאבדות והגוויעה למות של האחרים, וגם הוא סופו אינו ורוד.


בשנת 1936 - השנה שבה נכתב הספר - העולם אכן נראה קודר. ההתאוששות הקשה ממפולת הבורסה של 1929, ביחד עם עליית הפשיזם האירופי והתגברות הקומוניזם העולמי, העולם היה שרוי בתחושה אפלה - אותה מצליחה ראנד להעביר בצורה מדויקת.


ראנד מצליחה בספר הביכורים שלה ליצור את היצירה הכי ''ראנדית'' שלה. הספר הזה, שנכתב בעוד ראנד בת 31 בלבד, מצליח להביא לידי ביטוי את הסכנות הנצפות לעולם במשטר הטוטליטרי של הקומוניזם ובכלל.

אנו החיים - ביקורת
איין ראנד | צילום: ויקימדיה

דרך עיניהם של שלושה צעירים בברית המועצות של שנות העשרים - פעיל מפלגה קומוניסט שלחם בצבא האדום ומרגיש שקצה נפשו בשחיתות הקומוניסטית, צעירה יצירתית שחולמת לבנות מגדלים גבוהים (ראו את הספר ''כמעיין המתגבר'' של ראנד שעוסק בנושא דומה), וליאו - צעיר מהפכן ובורגני שמקפח את חירותו ובריאותו למען רוסיה חופשית - ראנד מצליחה לזקק את משנתה בצורה נהדרת, והופכת את ''אנו החיים'' לאחת מיצירות המופת שלה.

Comments


bottom of page