רחוקים היינו כמעט תמיד, אבל מה עם קרובים? ביקורת על הספר 'קרובים רחוקים'
ארצות הברית וישראל הן מדינות קרובות, אבל מה לגבי האזרחים היהודים שלהם? בספרו, דניאל גורדיס מנסה לענות על שאלה זו // ביקורת על הספר "קרובים רחוקים"

שם הספר: קרובים רחוקים: הקרע בין יהודי אמריקה לישראל
שם הסופר: דניאל גורדיס שם ההוצאה: כתר
מספר עמודים: 259 מחיר: 98 ש"ח
74 שנים חלפו מאז קמה מדינת ישראל, ו-246 מאז הוקם איחוד ארצות הברית של אמריקה, או ארצות הברית, בקיצור. ב-74 שנים החולפות, ישראל נחשבת ל''אחות הקטנה'' של ארצות הברית, והדבר מתבטא בתמיכתה של ארה''ב בשלל אמצעים, בין אם פוליטיים, כלכליים או צבאיים. אבל מה עם האזרחים היהודים שחיים בשתי המדינות? האם גם הם מחשיבים עצמם כאחים?
אז זהו, שלא. וספק עד כמה האחאות הזאת הייתה קיימת מלכתחילה. את כל אלה בא לברר דניאל גורדיס בספרו החדש ''קרובים רחוקים - הקרע בין יהודי אמריקה לישראל''. ואם תשאלו אותי, הוא מצליח לעשות את זה בצורה מעולה.
כבר בפרקים הראשונים של הספר גורדיס מנפץ את המיתוס בנוגע לקרע בין יהודי אמריקה למדינת ישראל - הוא ממש לא נוצר בעקבות מעשה כזה או אחר שאחד הצדדים עשה. יהודי אמריקה לא נגד ישראל בגלל הכיבוש על השטחים הפלסטיניים, או בגלל שישראל תוקפת בעזה; וישראל לא לא-מסתדרת עם יהודי ארצות בגלל שהם אימצו ברובם את הזרם הרפורמי, או בגלל דבר כזה או אחר.
על פי גורדיס, הויכוח מתחיל הרבה לפני, בשאלה האם בכלל יש צורך במדינה יהודית, ואם כן, אז עד כמה הציונות תשחק בה תפקיד משמעותי?
גורדיס חוזר אחורה, למאה ה-19, עם כינון הקונגרס הציוני הראשון. הוא מתאר תככים בין הפלגים השונים ביהדות העולם ובציונות, ואיך הפיצולים בין יהודי התפוצות - שלמעשה היו אלה כל היהודים כמעט - על סוגיית הציונות עצמה, הובילה אותנו לקרע הנוכחי בין יהודי אמריקה ליהודי ישראל.

מדובר במאבק אידיאולוגי, שהתחיל עת נוסדה הציונות, אך נמשך גם היום. יהודי ארצות הברית, מתוקף היותם אזרחי ארצות הברית - ''ארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות'' - שואפים למדינה אוניברסלית, שבה זהות אתנית-דתית-לאומית אישית נשארת מחוץ למרחב הציבורי, ומתקיימת אך ורק במרחב הפרטי. בישראל, בין אם זה טוב ובין אם זה רע, המצב הפוך: מדינת ישראל היא בעלת אופי לאומי-דתי מובהק, דבר שעומד בניגוד לאמונות וערכי יהודי ארצות הברית בכל הנוגע לאופי המרחב הציבורי.
מעבר לכך טוען גורדיס, כי אין ספק שקרעים אידיאולוגיים בין יהודי ישראל ליהודי ארצות הברית כמו היחס לפלסטינים, חוקים ליברליים, חופש הפרט לאזרחים, וחוקים דתיים כופים הם גם גורמים משפיעים על היחס בין יהודי התפוצות ליהודים החיים במדינת ישראל, אך לא ניתן לתלות רק בהם את הסיבות לפיצול, ובוודאי לא את העיקריות שבהן.
גורדיס, תוך צלילה למעמקי ההיסטוריה הציונית והאמריקאית-יהודית, מציג לנו מפה נהירה וברורה של היחסים בין יהודי ארצות הברית לבין יהודי מדינת ישראל, מהם האתגרים העומדים לפתחנו ביחסים אלה, וכיצד נוכל לתקן אותם, ומדוע חשוב לעשות כך. גורדיס מביא לנו ספר עיון קל וברור, אשר עושה סדר בכל הבלגן הנוגע לקרע בין יהודי אמריקה ויהודי ישראל, ויוצר ספר מצוין.