top of page

פחד, חרטה והרצון להרוג מיליונים: ביקורת על הספר 'פחד, חרטה ומשאלת לב'

רגשות גורמים לעמים לבחור במלחמות? גדי היימן מנסה לענות על שאלה זו בספרו החדש. הוא מצליח.

פחד חרטה ומשאלת לב - ביקורת
שם הספר: פחד, חרטה ומשאלת לב: למה מנהיגים ואומות בוחרים במלחמה
שם הסופרת: גדי היימן שם ההוצאה: כנרת זמורה-ביתן דביר
מספר עמודים: 432 מחיר: 108 ש"ח

רגשות. לכולנו יש אותן, ולכולנו הן מגיעות בצורות שונות. כמו שאמר עוזי חיטמן ״לפעמים אני עצוב ולפעמים - שמח״. כמו אותו אחד שנשאר תמיד הוא, לכולנו יש רגשות שונים, לפעמים אנחנו מרגישים מדהים, כמו אחרי שקנינו עוד ספר, או מרגישים עצובים, כי ספר שרצינו אזל מהמלאי. אבל לא ברגשות האלה באתי להתעסק בביקורת הזאת, אלא ברגשות קצת אחרים.


שבמקרה הטוב מובילים לרצח עם של מליון וחצי טורקים, ובמקרה הרע מובילים לפתיחת מלחמה כלל עולמית שגובה עשרות מיליוני קורבנות בגוף, ועוד מספר בלתי יתואר בנפש. רגשות שלא רוסנו ולא מותנו בזמן, וגרמו להרס ולנזק בלתי יתואר.


את הרגשות הללו, מחפש גדיי היימן, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית. את הרגשות העזים שיכולים לגרום לבני אדם להפוך לחיות מלחמה ולרצוח מיליוני בני אדם, בגלל, ובכן, רגשות. היימן יוצא לחקור את הרגשות הללו, ואת האירועים שהושפעו בעקבות הרגשות האלה, בספרו החדש - ''פחד, חרטה ומשאלת לב: למה מנהיגים ואומות בוחרים במלחמה".


הספר ''פחד, חרטה ומשאלת לב'' הוא הספר השני שיוצא בסדרת ''הקיפוד והשועל'' - שמעידה על עצמה כסדרה וקהילה ''לא.נשים שקוראות וקוראים''. הספר הקודם בסדרה, ''כנופיית המפציצים'' עוסק גם הוא במלחמת העולם השנייה בהקשר של חיל האוויר האמריקאי. יש לי יסוד להאמין שעוד נשמע הרבה בעתיד על סדרת ספרים זאת.


פחד חרטה ומשאלת לב - ביקורת
כריכת הספר

היימן הוא חוקר של תקופת המאה העשרים, וככזה, ספרו מתמקד בעיקר במלחמת העולם הראשונה ובמלחמת העולם השנייה, ובסיבות לפריצת כל אחת מן המלחמות. היימן מסווג את הרגשות המובילים למלחמה כפחד, חרטה ומשאלת לב, ומקדיש לכל אחד מהם חלק בספר.


היימן משתמש בתיאוריות מתחום הפסיכולוגיה והניהול, ומנסה להחיל אותן - וגם מצליח, בצורה די טובה - על האירועים ההיסטוריים של המאה העשרים: הקרב על פרל הרבור דרך הכבוד הלאומי הרמוס של היפנים, ועידת שלושת הגדולים ב-1945 דרך הידידות של רוזוולט וסטלין, וכן הלאה.


בספר, נבחנים מנהיגי מדינות כהיטלר או צ'מברליין לפני החלטותיהם הגדולות, אומות לפני שהן קובעות אם הן הולכות למלחמה או ממשיכות כרגיל, וכל זה בעקבות הרגשות - פחד, חרטה ומשאלת לב, ואולי גם שנאה, גאווה לאומית, והיבריס אחד ענק.


היימן מצליח ליצור ספר עיון מעולה, שמאזן בין הרצינות האקדמית הנדרשת מספר שעוסק בנושאים כאלה כבדים, לבין ספר עיון קל ומלא בהומור בטעם טוב, שמנגיש את הספר גם למי שלא בקיא בסבכי הדיפלומטיה וההיסטוריה הצבאית של המאה העשרים.


דרך ההסתכלות הפסיכולוגית לרגשות המנהיגים והלכי הרוח במדינות השונות במהלך המאה העשרים, ובחינת שילוב אלה בבבחירה של מדינות אלו לצאת למלחמה, כותב היימן את אחד מספרי העיון ההיסטוריים-פסיכולוגיים הטובים של 2022, - מילה שלי, או יותר נכון, רגש שלי.

Comments


bottom of page