שם הספר: 500 שנות קולוניאליזם - שליחות דתית-תרבותית וניצול כלכלי שם הסופר: יעקב (קובי) מלר הוצאה: רסלינג מס' עמודים: 250 מחיר: 89 ש"ח
הקולוניאליזם היא תופעה היסטורית, שנראה כי עבר זמנה, כל שכן בטל קורבנה. אך למרות זאת, קורבנה לא באמת בטל: השפעותיו ארוכות הטווח, הניאו והפוסט קולוניאליזם, עוד מכות בעולמנו מכה אחר מכה, והראייה הגדולה ביותר לכך היא המדינות הערביות שעוטפות את מדינת ישראל, שרובן ככולן היו תחת שלטון קולוניאלי זר, שמוטט לרובן את הסיכויים למדינות מפותחות, מתקדמות ומצליחות כלכלית.
עם זאת, מדינות ערב הן רק "הנזק המשני" של הסיפור הקולוניאלי; כלומר, הן היו חלק גדול, אפילו עיקרי, בסיפור הקולוניאלי, אבל הן היו בו מופעלות, לא מפעילות. כמו מדינות ערב, כך מדינות מסוימות באפריקה, ומדינות מסוימות בדרום אמריקה - הן כולן נכבשו, ולמעשה גורלם ניתן בידי מדינה זרה, זו הקולוניאלית.
קולוניאליזם הוא שם כולל להליך בו מדינה מסוימת כובשת מדינה אחרת ושולטת על האוכלוסייה האזרחית בה, והיא זו שמנהלת את ענייני המדינה - החל מטאטוא הרחובות, עבור בחינוך, וכלה בביטחון ויחסי חוץ. כלומר, זה מצב בו מתקיימת מדינה, בה חיים אזרחים, אך הם לא בעלי השליטה במדינתם, וזו נתונה בידי כובשת.
מספר מדינות החזיקו בכתר הכובשת הקולוניאלית התורנית, ולצד צרפת, בלגיה, גרמניה, הולנד, פורטוגל וספרד, כיכבה בענק אם המושבות, בריטניה. לדוגמה, ההיסטוריון הבריטי ניל פרגוסון כתב בספרו אימפריה (ירושלים: סלע מאיר, 2023, מאנגלית: אלחנן שפייזר) כך:
"במשך רוב [...] ההיסטוריה שלה, האימפריה הבריטית פעלה כסוכנות לאכיפת השוק החופשי, שלטון החוק, ההגנה על המשקיעים והממשל הישר־יחסית בכרבע מן העולם".
זה ניתוח יפהפה של הקולוניאליזם, הן הבריטי והן האחר, שבא מצד שאר מדינות אירופה (ולעיתים רחוקות אף ארצות הברית) מכיוון שזו מהותו של הקולוניאליזם: האמונה כי עליהם לשלוט בעולם ובמדינות נוספות, מכוח זה שהם מביאים תרבות חדשה לחלקים נוספים של העולם.
את סיפורו של הקולוניאליזם, והחיים תחתיו, מספר יעקב מלר, בוגר האוניברסיטה העברית, בספרו 500 שנות קולוניאליזם. הספר, שיצא לפני כחצי שנה, מספר את סיפורן של המדינות הקולוניאליות - אלה הכובשות ואלה הנכבשות, בצורה יוצאת דופן.
ואכן, ספרו של מלר מספק את העבודה: במהלך 250 עמודיו הקצרים, הספר מספק סקירה אמינה, מקיפה ולא פחות מכך - מרתקת - של הקולוניאליזם, היווצרותו, פעולותיו והשפעותיו. הספר כתוב נהדר, ומלא באנקדוטות מעניינות, שמוכיחות כי הכותב היה מעוניין ליצור את הסיפור של הקולוניאליזם, ולא רק לכתוב תיאור משמים.
אף על פי שזה אחד מהספרים הטובים ביותר - הן מבחינת אמינות, והן מבחינת הכתיבה שלהם - שיצא לי לקרוא בזמן האחרון, ניכר כי הספר לא עבר אף סוג של הגהה מינימלית לפני ירידתו לדפוס, ולא היה אפשרי לקרוא יותר משני עמודים בספר בלי להיתקל בטעות לשונית כזו או אחרת. חבל מאוד.
Comentarios