שם הספר: פרל הארבור - התרעה והחלטה הסופרת: רוברטה וולסטטר מאנגלית: גרשון גירון הוצאה: מודן ומערכות שנת הוצאה: 2023 מספר עמודים: 416 מחיר: 98 ש"ח
בבוקר 7 בדצמבר 1941 זיהו שני טוראים אות חריג על מסך המכ"ם. השניים דיווחו זאת לחמ"ל, שפקד עליהם להתעלם. בשעה 07:55 תקף הגל הראשון של הכוח היפני את הכוחות האמריקניים בנמל פרל הארבור, והסב לו אבדות קשות. ההפתעה הרבה שבה הייתה מצויה ארצות הברית לאחר ההתקפה הקטלנית נשמרה בזיכרון הלאומי האמריקני, ועיצבה אותו במידה רבה עד ימינו. - מתוך גב הכריכה של הספר
אם הטקסט הזה נשמע לכם מוכר, כנראה שאתם חוזים באישוש האִמרה ש"ההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה". את המתקפה שחוותה ישראל בשבעה באוקטובר 2023 ניתן להקביל למספר אירועים היסטוריים, אך ההקבלה הטובה ביותר תהיה למתקפת הפתע שחוותה ארצות הברית בפרל הארבור, (בתרגום מילולי, "מעגן הפנינים") בשבעה בדצמבר 1941.
באותה מתקפה, היפנים, שעד יום לפני היו במשא ומתן עם האמריקנים, כדי למנוע את התלקחות מלחמת העולם השנייה גם לזירה הפסיפית, וכדי למנוע את כניסתה של ארצות הברית למלחמת העולם השנייה, ובכך להפוך אותה למלחמה עולמית באמת. המתקפה, שהחלה בשעות הבוקר המוקדמות, כללה מתקפה אווירית קטלנית של חיל האוויר הקיסרי היפני על הבסיס האמריקני פרל הארבור, ששכן בהוואי.
היפנים השיגו את מטרתם: האמריקנים הצטרפו למלחמת העולם השנייה, והם אלה שיסיימו אותה, ארבע שנים מאוחר יותר, בכך שיטילו פצצה גרעינית על הערים היפניות הירושימה ונגאסקי.
***
שאלה שנשאלה לא מעט לאחר השבעה באוקטובר הייתה "איך לא ידענו?", שאלה שנשאלת בצדק רב - כיצד המודיעין הישראלי לא ידע לדווח שהחמאס הולכים לפרוץ את הגדר, לפלוש לישראל ולבצע טבח מסיבי באנשי העוטף?
עם שאלות דומות - פחות או יותר - היה צריך להתמודד המודיעין האמריקני אחרי פרל הארבור. כיצד ארצות הברית, המעצמה העולמית, לא הצליחה לחזות כי תותקף בצורה שכזו בידי יפן?
ההיסטוריונית האמריקנית רוברטה וולסטטר (1912-2007) פרסמה בשנת 1962 את הספר פרל הארבור: התרעה והחלטה, שהפך במהרה לרב־מכר, ונחשב לאחד מספרי הצבא והמודיעין המוצלחים ביותר שיצאו במאה העשרים.
הספר, בן ה־416 עמודים במהדורה העברית, מתאר את אותות המודיעין שהתקבלו במהלך 1941, כולל אלה שידעו להתריע על מתקפה יפנית כמו זו שקרתה בדצמבר. הספר מבוסס ברובו על תמלילי השימועים שבוצעו לאנשי הצבא וקובעי המדיניות ותחקרו את אירועי פרל הארבור. מדובר בתמלילים שנפרסים על גבי עשרות כרכים מודפסים.
אכן, מדובר בספר רחב יריעה שפורס את הסיפור המודיעני שקודם למתקפה על פרל הארבור, אך אני יצאתי מהקריאה בו בתחושה אחרת: שעמום ובלבול. מדובר בספר שאכן יש בו פנינות מידע חשובות עד־מאוד, אך לאורך רוב הקריאה החזקתי את עצמי מִלא־לעצור אותה, ומצאתי את עצמי נאבק בחלק מהעמודים להבין על מה בדיוק מדברת הסופרת. בנוסף לכך, בתחתית הספר מופיעות הערות העורך שברובן הן מיותרות, ולא עוזרות לקורא להבין מונחים מסובכים, אלא רק מבלבלות אותו יותר.
לצערי, מדובר בספר חזרתי, שמפנה שוב ושוב לפרוטוקולים של השימועים, ואינו מצליח להביא את הסיפור המודיעני המרתק שעומד מאחורי המתקפה על פרל הארבור כמו שצריך. יש בו קטעים טובים, אך במהלך הקריאה בעיקר תמהתי מה הוביל את הוצאת 'מערכות' לתרגם ספר כזה, שאינו קלאסיקה מובהקת, כשיש ספרים טובים בהרבה על אותו נושא בדיוק.
Comentários